В отворено писмо до президента Румен Радев от Българската асоциация на

...
В отворено писмо до президента Румен Радев от Българската асоциация на
Коментари Харесай

Ресторантьори искат среща с Радев заради претърпени загуби

В отворено писмо до президента Румен Радев от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България упорстват за среща с президента поради множеството проблеми, с които се сблъсква бранш ресторантьорство и развлекателната промишленост през последните повече от две години. От сектора акцентират претърпените загуби, които са достигнали до 80% понижение на оборотите след въвеждането на условието за зелен документ. Над 35% от чиновниците са напуснали бранша.

От Сдружението на заведенията и Асоциацията на заведенията молят президента за подпомагане в връзката им с държавното управление и виновните институции, от които зависи решаването на проблемите на сектора.

Ето и цялостния текст на писмото

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАВЕДЕНИЯТА И СДРУЖЕНИЕТО НА ЗАВЕДЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Обръщаме се към Вас с молба за среща, на която да Ви срещнем с множеството проблеми, с които се сблъсква бранш ресторантьорство и развлекателната промишленост през последните повече от 2 години.
Вярваме, че ще откликнете на молбата ни, а в идващите редове въпреки всичко ще Ви представим в обобщение компликациите, през които прекосяваме.
Считаме за неоспорим обстоятелството, че секторите хотелиерство, ресторантьорство и нощните заведения бяха най-сериозно наранени от пандемията с COVID-19 и въведените ограничаващи ограничения за битка с нея. Нашият отрасъл претърпя големи загуби, които доближиха до 80% понижение на оборотите, след въвеждането на „ зелените документи “ единствено за стеснен кръг от действия.
Над 35% от чиновниците ни напуснаха бранша и се ориентираха към работа в сектори, които не са толкоз рискови и не са на „ първа линия “ при въвеждането на каквито и да е ограничения.
Към момента нашият бранш на процедура не може да се възползва от никакви държавни ограничения за поддръжка. Старите такива бяха видоизменени по този начин, че ние да не можем да аплайваме по тях. Мярката 60/40, да вземем за пример, е неизползваема, тъй като 30 или 40% спад в оборота спрямо 2019 година, на процедура значат банкрут. И то в изискванията на чудовищна инфлация и повишение на цените на ВСИЧКО. Реално най-засегнатият бизнес можеше да се възползва от тази мярка единствено след въвеждането на „ зеления документ “, когато оборотите спаднаха с към 80%. Но ние от 2 години работим в условия на рестрикции или сме изцяло затворени без да получаваме съответна държавна поддръжка. Спадът с до 80% от оборота разумно докара до нова серия от банкрути.

В момента вечерният час не е изнемощял за огромна част от България, а всички продължаваме да работим и с 50% от потенциала си.
Т.нар. нови ограничения са под формата на заеми и то при условия, които не се разграничават от тези на комерсиалните банки, а на моменти са даже по-лоши от тях. Отделен въпрос е, че комерсиалните банки все по-рядко ни отпускат заеми, тъй като са наясно със опасността от банкрут, пред която всички сме сложени.
Сметките за ток се покачиха няколко пъти, само че рекламираната от страната поддръжка или закъснява, или не идва, а когато пристигна, действителното й изражение не ни разрешава даже да се доближим до сумите, които плащахме за съответните месеци на миналата година.

В тази тежка обстановка се стигна до парадокса Националната организация за приходите да изисква възобновяване на получени досега суми за поддръжка, и то раздадени по критерии, направени от самата нея. Ние сме съгласни, че в случай че някой е злоупотребил с получените средства, би трябвало да ги върне, само че сме безапелационни, че в всеобщия случай това не е по този начин. Но да се връщаме към основаването на критериите, да ги тълкуваме отначало, откакто компаниите към този момент са утвърдени, както и да попадаме в междуинституционална бумащина, не считаме за редно. Както не считаме за редно да се цялостни бюджетът с раздадените към този момент средства.
На всичко от горната страна започва уголемение на „ зелена “ и „ синя “ зона в София, което също удари съществено заведенията, които се намират на територията на регионите, където това се случва.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Фалитите в туризма са ежедневни и хиляди изгубиха бизнеса си и работните си места. Необходими са незабавни дейности за минимизиране на вредите и спасението на сектора.
Във връзка с гореизложеното, молим за подпомагане в връзката ни с държавното управление и виновните институции, от които зависи решаването на множеството проблеми.
Вярваме, че ще се отзовете на молбата ни за среща и се надяваме да съумеете да ни помогнете да реализираме действителни резултати за спасяването на значим бранш от българската стопанска система, какъвто е нашият отрасъл.

С УВАЖЕНИЕ:

Емил Коларов
Председател на Сдружението на заведенията в България

Ричард Алибегов
Председател на Българската асоциация на заведенията
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР